Kauhuleffoja

Halloweenin kunniaksi ajattelin listata muutaman katsomani kauhuelokuvan, jotka tulkitsen genren parhaimmistoon. Periaatteena on se, että elokuva on kauhua joko perus säikky, splatter-, hirvitys-, kauhistus-, kangistus- tai järkytyselokuva.

28 Days/Weeks Later

Virus leviää ja ihmisistä tulee zombeja! Siinä on varsin hyvä juoni elokuvalle.

Event Horizon

Lähtökohdat hyvälle elokuvalle: Avaruuteen kadonnut alus, joka löydetään lillumasta jostain päin avaruutta ja sitäpä mennään sitten tutkimaan. Kauhua saa jo siitä aikaan, että avaruudessa ei ole muuta kuin pimeää ja kylmää. Kuitenkin jostain päin sukkulaa kuuluu kolahdus.

Hostel

Hostelin juoni menee kutakuinkin niin, että teinit tulevat käymään amerikasta täällä vanhan mantereen puolella ja tutustuvat paikalliseen väkeen. Sielläpä sitten tapahtuu jänniä asioita jotka johtavat sadistiseen ihmisen silpomiseen välineellä, jos toisellakin. Viihdyttäviä elokuvia Hostelit ovat vaikka juonta ei olekkaan. Saw ideologiasta on tehty urheilua.

Ghost Ship

Nimi kertoo aavelaivasta kaiken. Elokuvassta on pystytty tekemään synkkä ja tunnelmallinen. Avaruuden siasta ollaankin paatissa, jossa kuuluu ääniä ja kolahduksia pimeistä nurkista.

Halloween

Perinteinen Halloween elokuva on pelottava jo siitä syystä, että se on tehty 70-luvulla. Siihen aikaan elokuvaa kun on tehty aidoilla lavasteilla eikä tehosteilla. Mitäpä muutakaan sitä viihdyttävässä elokuvassa tarvitsee kuin jahdata ihmisiä veitsi kourassa ja puhkoa reikiä täyteen.

Pandorum

Avaruuskauhu on niin hyvää, että laitan listaan toisen sellaisen elokuvan. Pandorumissa soppaan heitettiin sekopäisien ihmisien sekaan muutama örkki, niin hyvä tulee.

Cube

Selittämättömät ja yksinkertaiset asiat ovat kivoja: Heräät paikasta, joka on rakennettu kuution sisään. Siellä sitten tapahtuu asioita, jotka tekevät pakenemisesta hankalaa. Ansat tekevät seuraamisesta jännän asteikolla hyvin jännän.

The Fog

80-luvun The Fog menee kyllä myös Zombileffojen joukkoon, mutta siinä lähestymistapa on vähän erilainen. Kirotut kostaja-zombit tulevat tappamaan kylään ihmisiä sumun turvin. Mikäli oikein muistelen niin tässä zombit ovat vieläpä kuolemattomia.

Saw

Saw elokuvat ovat siitä erikoisia, että niissä on splatterin lisäksi tarinaa ja juonenkäänteitä. Tarina on periaatteessa yhtenäinen kaikkien elokuvien ajan, siinä missä Star Wars kertoo Skywalkerin tarinaa. Yksittäisenä elokuvana ensimmäinen Saw oli loistava vaikka sellaisenaan. Tämä elokuva on myös syynä nykyaikaisten kauhuelokuvien suunnalle, jossa sadisti tekee kivoja asioita ihmisille. Erona näissä on kuitenkin se, että motiivi ja nerokkuus puuttuvat b-luokan kamasta.

The Shining

Kirottu kartano, jossa ihmisen pää sekoaa ja alkaa kirves heilua. Sitä heiluttaa Jack Nicholson ja sillä pääsee ovista läpi. Hyvin tasaisen häiritsevä elokuva.