Hienoja Pelejä: Myth Series
Tylsän päivän alkajaisiksi ajattelin kertoa hienosta pelistä/pelisarjasta. 90- luvun kirkkaasti paras pelisarja on tietenkin Myth. Mythin kaltaisia pelejä ei ollut olemassa sitten sarjan viimeisen osan The Wolf Agen jälkeen.
Myth on taktinen strategiapeli. Siinä annetaan pelaajalle tietty määrä joukkoja, joilla on tarkoitus pelata kartta loppuun saakka. Pelissä ei ole minkäänlaista keinoa saada uusia joukkoja, kuten esimerkiksi Starcratfeissa tai Red Alerteissa voi rakentaa barrakkeja sun muita rakennuksia. Mythissä on tarkoitus mennä sillä, mitä pelaajalle on kartan alussa annettu. Tosin joissakin kartoissa voi saada muutamia apujoukkoja jos löytää paikan, josta niitä saa. Yleensä ne kuitenkin ovat tarinan kannalta tärkeitä heppuja, joita pitää suojella.
Juoni löytyy myös näistä peleisä, ja se on varsin voimakkaasti esillä. Tarinan kerrontaa hoidetaan ennen tehtävän alkua ja sen aikana. Juoneen liittyy ihmisiä, zombeja ja myyttejä. Periaatteessa se on hyvän ja pahan/light & dark taistelua. Sarja alkaa The Fallen Lordsilla, jossa muistaakseni 7 sorcereria lahtaa porukkaa ja se pitäisi pysäyttää. Lore kertoo kaikenlaisista esineistä ja hahmoisa sekä näisä seitsemästä sorsasta pääasiassa.
Karttasuunnittelu on etenkin kahdessa ensimmäisessä osassa loistavaa. Ne eroavat toisistaan niin tehtävissä kuin strategioissa. Lisäksi pelissä voi tapahtua randomeja asioita, jos joku pelaajan hahmo (yleensä dwarf) epäonnistuu. Tämä saa pelaajan paniikkiin ja miettimään uusia taktiikoita. Kartoissa kuitenkin annetaan aina sama lähtöasetelma, jolloin pelaaja ei turhaudu, jos ei osaa pelata. Mikäli edellinen taktiikka oli huono, niin voi kokeilla seuraavalla kerralla tehdä jotain toisin. Kartoissa löytyy siis erilaisia tehtäviä. Joissakin täytyy saataa joku jonnekin paikkaan, joissakin pitää tappaa kaikki zombit, joissakin pitää saattaa itsensä turvaan, joissakin pitää metsästää joku tyyppi ajoissa ja joissakin pitää selvitä tarpeeksi pitkään.
Lisäksi pelissä on monta erilaista unittia:
Dwarf – Osaa heittää molotoveja. Niillä saa aikaan suurta tuhoa niin omissa joukoissa kuin vihollisenkin. Syy miksi drawfit failaa on se, että ne usein heittävät räjähtämättömiä pulloja jotka randomisti lentävät jonnekin ja jäävät siihen odottamaan tulta, jolloin se pullo sitten poksahtaa ja kimpoilee. Tätä esiintyy varsinkin sateella. Dwarf ei osaa lähitaistelua.
Warrior– Melee taistilua miekalla ja kilvellä. Ei ole erityisen kova, mutta erittäin tärkeä. Näillä usein joutuu suojaamaan ranged tyyppejä. Joukosta löytyy myös Kalevi.
Bowmen – Jousiampujat osaavat ampua tulinuoliakin. Eivät osaa melee taistelua, mutta useimmissa mapeissa nämä ovat se tärkein tyyppi, jolla saa hyvin yksittäisiä zombeja nurin.
Perserkki – Berserk on warriorin kaltainen melee taistelija. Ne muistuttavat viikinkejä. Erona warrioriin on se, että berserk on paljon nopeampi juoksemaan ja lyömään.
Journeyman – Lapiomies on periaatteessa pappi. Se lukee kirjaa ja osaa parantaa rajoitetun määrän unittteja. Se osaa myös hakata zombeja lapiolla.
Giant – Suurin ja mahtavin unitti. Se lyö vihollisia lihoiksi kiitettävällä voimalla. Harmi vain että se on kovin harvinainen.
Warlokki – Myth 2 uutuus. Se on velho, joka pystyy poksauttelemaan joukkoja tulipalloilla, jotka ovat varsin vittumaisia, jos oma warriori sattuu siihen tielle.
Pelistä Hienon tekee sen pelattavuus. Kontrollit toimivat erittäin smoothisti ja kameran kääntelyt ja zoomaukset ovat miellyttäviä. Lisäksi tiukoissa paikoissa voi pelinopeutta kätevästi hidastaa(tai nopeuttaa), jolloin on aikaa miettiä taktiikoita. Lisäksi vältytään tylsiltä kävelymatkoilta koska nopeutus on olemassa. Joukkojen erilaisuus antaa paljon vaihtoehtoja tehtävästä suoriutumiseen. Tässähän ei ole tarkoitus pelkästään mättää vihollismassoja kartalta pois, vaan pysyä tehtävässä. Eikä omat joukot riitäkään kaikkien vihollisten tuhoamiseen, varsinkaan kun vihollisen joukot ovat tasavertaisia taistelemaan ja joukkojen healeja ei voi parantaa koin pari kertaa jos pappi on paikalla.
Myös moninpeli on olemassa monessa muodossa. Varsinkin Coop on hauskaa, kun joukkoja voi heitellä toiselle oman mielen mukaan ja taktiikoita pääsee hiomaan porukalla. Silloin se varsinkin on hauskaa kun taktiikat eivät mene yksiin :P.